DigiBalie
Inleiding
Met de DigiBalie oplossing kunnen de gegevens van een patient in het ZIS eenvoudig gecontroleerd en gecomplementeerd worden aan de hand van de gegevens uit diverse externe gegevensbronnen.
Deze externe gegevensbronnen zijn:
De NAW gegevens en de foto van de patient op zijn/haar identiteitsbewijs (Paspoort, ID-document, rijbewijs) met behulp van een ARH/Desko paspoortscanner.
De NAW gegevens zoals geverifieerd bij de SBV-Z webservice van de overheid;
De verzekeringsgegevens geverifieerd bij de COV- (controle op verzekeringsrecht) webservice van VECOZO.
Middels HL7 berichten en/of RPA (Robotic Process Automation) worden de gecontroleerde en gecomplementeerde gegevens van de patient weer naar het ZIS gecommuniceerd.
Tot slot biedt de DigiBalie de mogelijkheid om enkele functionaliteiten van de patiënten logistiek direct te gebruiken, wanneer het de patient zelf niet lukt om zich aan te melden via de centrale zuil.
Beoogde gebruikersgroepen
De DigiBalie oplossing wordt vooral ingezet bij de registratiebalie’s van zorginstellingen, waarbij de applicatie wordt bediend door de baliemedewerkers.
Talen
Standaard biedt de applicatie ondersteuning voor de Nederlandse en Engelse taal. Het is mogelijk om andere talen later toe te voegen.
Functionaliteiten
De applicatie wordt naast het primaire ZIS aan de linker of rechterzijde van het scherm getoond. Hierdoor behoudt de baliemedewerker zijn overzicht op zowel het ZIS als de complementaire DigiBalie applicatie en kant desgewenst ook handmatig gegevens (zoals het patiëntennummer) tussen het ZIS en DigiBalie overhevelen.

Functionaliteit “controleren en verifiëren gegevens”
Uitlezen en controleren van het identiteitsbewijs (Paspoort, ID-document, rijbewijs) van de patient met behulp van een ARH paspoortlezer device. De scanner controleert de geldigheid van het document en haalt hier optisch en indien mogelijk vanuit de chip de NAW gegevens en de foto van de patient.
Met behulp van de BSN worden de patiëntgegevens van het ZIS opgezocht en getoond in de applicatie.De uitgelezen foto van het identiteitsbewijs wordt automatisch via HL7 naar het ZIS verzonden.
Eventueel kan bij een defecte chip ook handmatig een foto via een webcam gemaakt worden en verzonden worden naar het ZIS.Vervolgens worden de controles bij de diverse externe gegevens bronnen uitgevoerd:
De meest actuele bij de overheid bekende NAW gegevens van de patient worden opgevraagd bij de SBV-Z webservice.
De meest actuele zorgverzekering wordt opgevraagd bij de COV webservice van Vecozo;
Het uitgelezen identiteitsbewijs wordt op fraude en diefstal gecontroleerd bij de WID webserservice van SBV-Z.
Wanneer bij de controles afwijkingen worden geconstateerd, dan wordt dit duidelijk weergegeven in de applicatie middels gekleurde “stoplicht“ bolletjes en tekstuele meldingen.
De baliemedewerker kan vervolgens alle verzamelde gegevens in 1 overzicht raadplegen:
De volgende gegevens kunnen aangepast worden:
Adresgegevens door te kiezen voor de gegevens vanuit het ZIS of de SBV-Z;
Eerstelijns-zorggegevens vanuit het ZIS;
Contactgegevens vanuit het ZIS.
De meest actuele gegevens uit de vorige stappen worden tot slot automatisch via HL7 naar het ZIS verzonden.
Funtionaliteit “patiëntenlogistiek”
Overzicht van de afspraken van vandaag
Om de patiënt doeltreffend te kunnen helpen, worden ook de afspraken van vandaag van de patiënt getoond in de applicatie.Aanmelden van een patiënt in een wachtrij.
Wanneer het de patiënt om wat voor reden zelf niet lukt om zich via de centrale zuil en/of Smart Visit aan te melden, dan kan de baliemedewerker dit voor hem doen.Uitprinten van een drie-maanden- of dagticket.
Met dit ticket kan de patiënt zijn reis in het ziekenhuis vervolgen en zich aanmelden bij de decentrale zuilen;Vervaardigen van een patiëntenpas.
Alhoewel patiëntenpassen langzaam aan verdwijnen bij de meeste zorginstellingen, biedt de applicatie nog de mogelijkheid om patiëntenpas af te drukken. Deze pas kan gebruikt worden voor het vervolg van de patiëntreis.Oproepen van de patiënt uit de wachtrij voor de patiëntenregistratie.
Wanneer de patiënt om wat voor reden dan ook uitvalt bij de aanmelding bij de centrale zuil of Smartvisit, dan kan de patiënt in een speciaal voor de registratiebalie ingerichte wachtrij geplaatst worden. Hierdoor wordt ongecontroleerde toeloop naar de balie voorkomen en kunnen de patiënten naar de balie opgeroepen worden wanneer er een baliemedewerker beschikbaar is.
Benodigde koppelingen
De DigiBalie applicatie kent de volgende koppelingen:
Koppeling | Doel | Opmerking |
---|---|---|
SBV-Z webservice |
| Het certificaat van de zorginstelling wordt gebruikt om te identificeren en bij SBV-Z |
Vecozo COV webservice | Raadplegen actuele zorgverzekering | Het certificaat van de zorginstelling wordt gebruikt om te identificeren en bij Vecozo. |
HL7 |
| HL7 v2.4 wordt ondersteund. |